

Z koła o promieniu R wycinamy mniejsze koło o promieniu r.
a) jaki procent powierzchni dużego koła stanowi powierzchnia mniejszego koła,jeśli
r=12R?
b)jaka powinna być zależność między r i R ,aby powierzchnia wycięta stanowiła 50% powierzchni
dużego koła?
| r | 1 | |||
a) | = | |||
| R | 2 |
| πr2 | 1 | |||
to: | = | |||
| πR2 | 4 |
| 1 | |
= 25%
| |
| 4 |
| πr2 | 50 | 1 | ||||
b) | = | = | ||||
| πR2 | 100 | 2 |
| r | 1 | √2 | ||||
to: | = √ | = | ||||
| R | 2 | 2 |
| √2 | ||
r= | *R | |
| 2 |