wyrażenia wymierne
Wojtek: Witam. Mam takie zadanie.
| | −2x + 2 | |
Określ dziedzinę i zbiór wartości funkcji f(x) = |
| oraz współrzędne |
| | x + 2 | |
punktów, w których wykres tej funkcji przecina osie układu wpółrzędnych.
Bardzo proszę o pomoc.
11 kwi 20:02
Ked: x+2=0
x=−2
D=R\{2}
11 kwi 20:07
Ked: D=R\{−2} oczywiscie
11 kwi 20:07
Maja: przekształcam funkcje do postaci f(x)=6x+2 −2;
czyli poczatkowa funkcja byla postaci f(x)=6x i jej zbior wartosci (−∞;0) ∪(0;+∞);
nastepnie funkcje przesuwamy 2 jednostki w lewo i dwie w dół, czyli nowy zbior wartosci to
(−∞;−2)∪(−2;+∞);
11 kwi 20:15
Maja: punkt przeciecia z osia x − czyli y jest tam rowny 0, czyli rozwiazujemy rownosc 0 =
−2x+2x+2
x=1 czyli punkt przeciecia to (1,0)
punkt punkt przeciecia z osia y − czyli x jest tam rowny 0, czyli rozwiazujemy rownosc y = u{−2
* 0+2}{0+2}
wychodzi y = 1 czyli punkt przeciecia to (0,1)
11 kwi 20:19
Maja: ta druga rownosc to y=−2*0+20+2
11 kwi 20:20
Wojtek: serdecznie dziękuję za pomoc
11 kwi 21:19