funkcja
poziomka: Witam. Moje zadanie brzmi:
Dana jest funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x) = (2−m)x
2 +2mx +m.
Funkcja przyporządkowuje liczbie rzeczywistej m iloczyn różnych miejsc zerowych funkcji f.
Narysuj wykres funkcji g. Podaj zbiór wartości funkcji g.
Głównie zależy mi nad rozpoczęciem, tj, nie potrafię niestety określić wzoru funkcji g..

Z góry dziękuję za pomoc.
11 kwi 19:37
łeb/: pisze iloczyn róznych miejsc zerowych więc Δ>0
nie rozpatruje f.liniowej [(2−m)=0 bo ma jedno miejsce zerowe, wiec nie są to miejsca] a wydaje
mi sie że warto nadmienić o tym, bo fajnie to sprawdzić
jak rozpiszesz sobie delte to potem
g(m)=x
1*x
2
11 kwi 19:45
poziomka: Czyli skoro z delty wyszło mi m∊ (−
∞, 0) ∪ (1,
∞)
| | m | |
to rysuję g(m) = |
| w tym przedziale, tak? |
| | 2−m | |
11 kwi 19:49
;): Masz napisane iloczyn różnych miejsc zerowych więc Δ>0
11 kwi 19:59