Działania na pierwiastkach
Fisz: To dla mnie bardzo ważne, pomóżcie.
√5+x−4√x+1+√10+x−6√x+1=1 (pod dużymi pierwiastkami są √x+1, bo nie do końca widać)
11 kwi 19:35
ukasz: √5x−4√x+1 = √5x−4(x+1)12 = (5x−4(x+1)12)12 − spróbuj moze w ten
sposób
11 kwi 19:38
łeb/: pod dużymi pierwiastkami spróbuj zauważyć wzory skróconego mnożenia (a−b)
2
potem
√(a−b)2=|a−b|
powinno pójść dobrze bo widać ze spoko tam to wychodzi
11 kwi 19:39
Fisz: Dzięki. Chyba dobry pomysł.
11 kwi 19:41
Fisz: Dalej nie widzę... Może mógłby ktoś to zrobić od początku do końca?
11 kwi 19:45
łeb/: zrobie tylko 1 pierwiastek:
√22−2*2*√x+1+√x+12
jak sobie to prześledzisz to co napisałem zgadza sie z tym twoim pierwszym pierwiastkiem
dalej to
√(2−√x+1)2 = |2−√x+1|
11 kwi 19:51
Grześ: skorzystajcie ze zmiennej pomocniczej:
t=√x+1, t≥0
t2=x+1
x=t2−1
Czyli teraz mamy:
√5+t2−1−4t+√10+t2−1−6t=1
√t2−4t+4+√t2−6t+9=1
|t−2|+|t−3|=1
Czyli odległość pewnego punktu na osi musi wynosić "1", a jest tak tylko dla t∊<2,3>, czyli:
2≤t≤3
2≤√x+1≤3
4≤x+1≤9
3≤x≤8
x∊<3,8>
11 kwi 20:03
Fisz: Dzięki Grześ. Tak jest najlepiej.
11 kwi 20:12
Fisz: Grześ, jak jeszcze tu jesteś, powiedz jak zrobić w takim razie
√x+6+2√x+5+√x−1−√x+5=4
Analogicznie doszedłem do
|t+1|+√(t+2)(t−3)=4 to w drugim pierwiastku nie można zrobić wartości bezwzględnej.
11 kwi 20:28