Stereometria.
Lidus: Proszę o pomoc, bo kompletnie nie wiem jak zabrać się za te zadania.
1. Dany jest graniastosłup prawidłowy o wysokości 10. Promień okręgu opisanego na jego
podstawie jest równy 6. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa, jeżeli
wiadomo, że jest on:
a) trójkątny (tu odpowiedź wg mojej książki wynosi 234pierwiastków z 3
b)czworokątny (odpowiedź 48(3+5pierwiastków z 2)
c)sześciokątny (odpowiedź 36(10+3pierwiastków z 3)
2.Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 10 i 12. Dłuższa przekątna
graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz pole
powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.( Odpowiedź 24(5+2 pierwiastków z 61)
3. Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6 i tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt, którego tangens jest równy 2pierwiastki z 2. Oblicz objętość tego
graniastosłupa. (Odpowiedź 8pierwiastków z 2).
11 kwi 19:06
Lidus: Czy jest ktoś w stanie mi pomóc z tymi zadaniami
11 kwi 19:12
Lidus: Proszę o pomoc, to naprawdę ważne dla mnie...
11 kwi 19:20
Mila: co to jest graniastosłup prawidłowy trójkatny
11 kwi 19:27
Фроим Маркович Симхович:
a − dł. krawędzi podstawy
1.
a)
h − wysokość trójkąta równoboczonego
h = 9
| | (6√3)2 * √3 | |
P = 2 * |
| + 3 * 6√3 * 10 = 54√3 + 180√3 = 234√3 |
| | 4 | |
b)
| | a√2 | | a√2 | |
R = |
| ⇒ 6 = |
| ⇒ a = 6√2 |
| | 2 | | 2 | |
P = 2 * (6
√2)
2 + 4 * 6
√2 * 10 = 144 + 240
√2 = 48(3 + 5
√2)
c)
R = a = 6
| | 62√3 | |
P = 2 * 6 * |
| + 6 * 6 * 10 = 108√3 + 360 = 36(3√3 + 10) |
| | 4 | |
11 kwi 19:27
Lidus: A możesz mi powiedzieć jak w zad.1 będą wyglądać te graniastosłupy
11 kwi 19:30
Mila: kliknij po lewej stronie geometrią w przestrzeni i poczytaj Masz tam rysunki .wejdz tez w
geometria analityczna i poczytaj o trójkatach .Masz tam wzory i zadania .A graniastosłup
prawidłowy trójkatny ma wpodstawie trójkat równoboczny .Jeżeli wnazwie jest prawidfłowy to
podstawą jest figura o równych bokach .Czyli w drugim kwadrat
11 kwi 19:35
Фроим Маркович Симхович:

Tw. Pitagorasa
Tw. Pitagorasa
A =
√52 + 62 =
√61
| | 10 * 12 | |
P = 2 * |
| + 4 * √61 * 12 = 120 + 48√61 = 24(5 + 2√61) |
| | 2 | |
11 kwi 19:39
Lidus: Dzięki ogromne, ratujesz mi życie

.
11 kwi 20:02
mati89: a umiesz to jeszcze wytłumaczyc krok po kroku


?Фроим Маркович Симхович:
17 lis 22:53
Bogdan:
Wczoraj tu
266209 na temat zadania 1 zamieściłem podpowiedź
17 lis 23:08