matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pytanie
tlik:
√
3
Jeśli sinα=
, a sin(180 − α) = sinα, to
2
√
3
sin(180 − α) =
2
180 − α = 60 stopni [moje pytanie dotyczy tego, dlaczego przed lewą stroną tego równania zniknął "sin" ? Rozumiem, że dotyczy to zamiany wartości liczbowej na stopnie ?
11 kwi 18:37
Godzio:
√
3
= sin(60
o
)
2
11 kwi 18:40