wielomiany
light: hej. a jak rozłożyć: x4+x3−x−1?
11 kwi 18:26
matma :(: pomoże ktoś?
11 kwi 18:29
Jatkos: miejscem zerowym będzie 1 więc podziel wielomian przez 1 i już będziesz miał trochę rozłożone.
następnie w wielomian który ci wyjdzie, trzeciego stopnia który będzie miał zdaję się miejsce
zerowe −1 podziel przez −1. zostanie funkcja kwadratowa którą rozłożysz przez deltę
11 kwi 19:08
Grześ: i po co utrudniasz sprawy

nie lepiej pogrupować

x
4+x
3−x−1=x
3(x+1)−(x+1)=(x
3−1)(x+1)=(x−1)(x+1)(x
2+x+1)
11 kwi 19:10
Jatkos: no przecież
11 kwi 19:11
Jatkos: ale nigdy nie zaszkodzi poćwiczyć sobie dzielenie wielomianów
11 kwi 19:12