Oblicz miejsca zerowe funkcji KWADRATOWEJ !:)
Patrycja107: Oblicz miejsca zerowe funkcji :
a) y = 2x2 − 14x = 20
b) y = −1/3x2 + 4/3x + −4/3
c) y = 6x2 + x
d) −15x2 + 3
e) y = −2(x+7)(x−12)
f) y = −5(x+1)2 − 40
11 kwi 18:22
Paulina: W pt. a miało być +20 na końcu?
11 kwi 18:26
Paulina: y=2x2 − 14x + 20 czyli a=2 b=−14 c=20
Δ=b2 −4ac
Δ=142 −4*2*20
Δ=196 − 160
Δ=36
√Δ=6
x1= −b + √Δ /2a= 14+6 / 4=5
x2=−b − √Δ / 2a = 14−6 / 4=2
X1 i X2 powinny być zapisane w ułamkach ale nie wiem jak się tu robi ułamki
11 kwi 18:38
pola26: oblicz miejsce zerowe
y=3x2x−7
12 sty 20:11
Monika: y=2x − oblicz miejsce zerowe
27 lut 18:03
basti: γ=−9,9x2+31,2x+11488
4 mar 21:47
Joanna: a) y= x2 − 4
b) y = x2 + 2x + 5
c) y= 2x2 + 3x − 1
11 sty 20:34