układ równań
Paulina: Proszę o pomoc w rozwiązaniu układu równań. Polecenie brzmi: "rozwiąż algebraicznie i
graficznie układ równań"
y=2x
2 − 3x − 1
y − x = 7
Oczywiście równania te są spięte klamrą, ale nie wiem jak to tu zrobić

Proszę chociaż o algebraiczne wyliczenie albo podpowiedź jak to zrobić a z resztą sobie może
jakoś poradze...
Próbowałam wyliczyć na różne sposoby, niestety za każdym razem wychodzą mi dziwne wyniki:(
11 kwi 18:13
;): y = x + 7
y = 2x2 − 3x − 1
y = x + 7
x + 7 = 2x2 − 3x − 1
11 kwi 18:16
Paulina: Tak wiem, później przeniosłam na jedną stronę (tzn przyrównałam do 0) i wyszło mi 2x2 −4x −8.
wyliczyłam Δ która wyniosła 80... i właśnie ta wysoka delta mi coś tu nie pasuje... dlatego
myśle ze gdzieś popełniam błąd...
11 kwi 18:21
;): 2x2 − 4x − 8 = 0
x2 −2x − 4 = 0
Δ = 5
√Δ = √5
x1 = 1 − √5 x2 = 1 + √5
y1 = 8 − √5 y2 = 8 + √5
11 kwi 18:28
Paulina: Dziękuje ślicznie

a ja tak długo się męczyłam haha miłego wieczorku
11 kwi 18:40
;): Miłego wieczoru
11 kwi 18:46
Paulina: Za wcześnie się ucieszyłam..:( bo mam jeszcze pytanko dlaczego Δ wyszła 5? bo próbuje sama to
rozpisać i mi inaczej wychodzi...
11 kwi 18:47
;): Nie sugeruj się moją Δ bo ja liczyłem ja troszkę z innego wzoru

Tylko powiedz czy takie same
Ci wyniki wyszły?
11 kwi 18:53
Paulina: No nie.. bo z mojego wzoru czyli b
2 − 4ac wychodzi Δ=20 czyli w x
1=2+
√20 a x
2= 2−
√20
nie no chyba się poddam.. i tak te wyliczenia nie są dla mnie tylko dla koleżanki więc powiem,
że nie dałam rady
11 kwi 18:57
11 kwi 19:03
Paulina: tak
11 kwi 19:04
ICSP: √20 = 2
√5
11 kwi 19:05
;): x
1 = 1 −
√5
Identycznie masz z x
2
11 kwi 19:05
;): Więc masz takie same odpowiedzi jak u mnie
11 kwi 19:06
Paulina: a jeszcze pytanko co do formy graficznej to jak to przedstawić? z tego y=2x2−3x−1 wyznaczyć p
i q i przesunąć wykres o wektor? a drugi wykres będzie z funkcji y=x+7?
11 kwi 19:08
Paulina: o to fajnie że tak samo bo już myślałam, że jakiś tuk ze mnie
11 kwi 19:09
;): To już jak Ty wolisz w czym lepiej się czujesz

y = 2x
2 − 3x − 1 możesz znaleźć miejsca
zerowe tej funkcji wierzchołek paraboli lub jak też napisałaś przesuwać wektorami p i q
11 kwi 19:19
Paulina: chyba miejsca zerowe f−cji i wierzchołek będzie szybciej. Jeszcze raz dziękuje i już nie
zawracam głowy
11 kwi 19:23