matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ratunku!
Laleczka:
w ostroslupie prawidlowym czworokatnym sciana boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 60 stp. a przekatna podstawy ma dlugosc 3
√
2
. Oblicz objetosc tego ost. Prosze o pomoc
11 kwi 18:11
dero2005:
2a
2
= (3
√
2
)
2
a
2
= 9 a = 3
h
= tg 60
o
=
√
3
a
2
h =
3
2
√
3
V =
1
3
a
2
*h =
1
3
*3
2
*
2
3
√
3
= 2
√
3
11 kwi 18:52
jagna:
Dziekuje
11 kwi 19:13