Rozwiąż równanie
Robert: Cześć
Jak rozwiązać takie równania?
a) 272x2+x−3 = (1/3)5x−5
b) 36x2+3x−9 = 3−5x−5
c) 24x−1 = (1/16)1/2x+3
Byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
11 kwi 18:04
Kamil: a) 6x2+3x−9=−5x+5
przykład b jest identyczny jak w A, opuszczasz 3 i liczysz równość
c)4x−1=−2x−12
11 kwi 18:11
Kejt: jeśli liczby mają być równe, a mają takie same podstawy potęgi, jak w przykładzie b) to
wykładniki ich potęg muszą być sobie równe:
b)
3
6x2+3x−9=3
−5x−5
6x
2+3x−9=−5x−5
i dalej jak zwykłe równanie..
| | 1 | |
w pozostałych wystarczy pozamieniać np. |
| =2−4 |
| | 16 | |
czyli będzie:
| | 1 | |
( |
| )1/2x+3=2−4(1/2x+3) |
| | 16 | |
i dalej jak w przykładzie b..
11 kwi 18:11
dero2005:
27
2x2+x−3 = (
13)
5x−5
[(
13)
−3]
2x2+x−3 = (
13)
5x−5
(
13)
−6x2−3x+9 = (
13)
5x−5
−6x
2−3x+9 = 5x−5
−6x
2−3x−5x+9+5 = 0
−6x
2−8x+14 = 0
Δ = 64 + 336 = 400
√Δ = 20
| | 8−20 | | −12 | |
x1 = |
| = |
| = 1
|
| | −12 | | −12 | |
| | 8+20 | |
x2 = |
| = 28−12 = −73
|
| | −12 | |
11 kwi 18:18
Robert: Dzięki wielkie za odp.
Właśnie z tymi podstawami nie kojarzyłem o co chodziło. Kiedyś to rozumiałem.
Jak w a) jest podstawa 27 to musi byc 33 oraz podstawa 1/3 = 3−1 i wtedy rozwiązuję dalej
równanie?
Natomiast prosiłbym jeszcze o sprawdzenie delty z przykładu b.
Wychodzi mi takie coś:
6x2+3x−9=−5x−5
6x2 +8x−4=0 /:2
3x2+4x−2=0
Δ=16−24 czyli że nie spełnia warunków zadania?
11 kwi 18:19
Robert: Kolega powyżej mnie uprzedził.
Naprawdę wielkie dzięki za odpowiedzi.
11 kwi 18:21
dero2005:
3x
2 + 4x − 2 = 0
Δ = b
2 − 4ac = 16 + 24 = 40
√Δ = 2
√10
| | −b−√Δ | | −4−2√10 | |
x1 = |
| = |
| = −23−13√10
|
| | 2a | | 6 | |
| | −b+√Δ | | −4+2√10 | |
x2 = |
| = |
| = −23+13√10 |
| | 2a | | 6 | |
11 kwi 18:34