...
meg: Nie umiem zrobić tego zadania

Okrąg o środku w punkcie S(−3,−4) jest styczny wewnętrznie do okręgu o równaniu
x
2+y
2+12x+16y=0 Znajdź równanie stycznej do obu okręgów.
11 kwi 17:35
Godzio:
Umiałabyś wyznaczyć równania tych okręgów ?
Jaka jest zależność gdy okręgi są styczne wewnętrznie ?
11 kwi 17:36
meg: No właśnie tego nie wiem. Promien i srodek umiem wyznaczyc, ale nie wiem jak drugie r, znaczy
moze i wiem ale nie mam pomyslu.
11 kwi 17:40
Godzio:
x
2 + y
2 + 12x + 16y = 0
(x + 6)
2 − 36 + (y + 8)
2 − 64 = 0
(x + 6)
2 + (y + 8)
2 = 100
S
1(−6,−8) r
1 = 10 S
2(−3,−4)
|S
1S
2| = |r
1 − r
2|
√9 + 16 = 10 − r
2
5 = 10 − r
2
r
2 = 5
O
1 : (x + 6)
2 + (y + 8)
2 = 100
O
2 : (x + 3)
2 + (y + 4)
2 = 25
Mając to spróbuj dokończyć, jak coś to pomogę
11 kwi 17:43
Godzio:
Odległość prostej y = ax + b od środków okręgów musi być równa ich promieniom
ax − y + b = 0 S
1(−6,−8) r
1 = 10 S
2(−3,−4) r
2 = 5
| | |−6a + 8 + b| | |
d1 = |
| = 10 |
| | √a2 + 1 | |
| | |−3a + 4 + b| | |
d2 = |
| = 5 |
| | √a2 + 1 | |
|b − 6a + 8| = 10
√a2 + 1 / : 2
|b − 3a + 4| = 5
√a2 + 1
| | b | |
| |
| − 3a + 4| = 5√a2 + 1 |
| | 2 | |
|b − 3a + 4| = 5
√a2 + 1 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | b | |
| |
| − 3a + 4| = |b − 3a + 4| ⇔ b = 0 |
| | 2 | |
|−3a + 4| = 5
√a2 + 1 /
2
9a
2 − 24a + 16 = 25a
2 + 25
0 = 16a
2 + 24a + 9
0 = (4a + 3)
2
Można też policzyć punkt wspólny okręgów, i mając go można już coś liczyć
11 kwi 17:52
meg: Nie było mnie chwile a Ty już całe zadanie rozwiązałeś

!
Noo mega

Faktycznie tą zależnośc miedy okregami znałam, ale o niej zapomniałam przy tym zadaniu. Ogólnie
to drugie tez rozumiem, ale ja jakos nie wpadam tak szybko na pomysly rozwiazan

Dziękuję Ci serdecznie!

Już chyba 10000001 zadanie mi zrobiłeś
11 kwi 18:26
meg: Jak narysowałam sobie teraz to widze drugi sposób− styczna jest prostopadła do prostej
przechodzacej przez dwa srodki. I ta styczna przechodzi przez ich punkt wspolny
11 kwi 18:28
Godzio: No i git
11 kwi 18:33