matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę:
Mateusz91:
2−x
4
∫
1+x
2
11 kwi 17:31
Godzio:
2 − x
4
1 − x
4
1
∫
dx = ∫(
+
)dx =
1 + x
2
1 + x
2
1 + x
2
(1 − x
2
)(1 + x
2
)
1
= ∫
+
)dx =
1 + x
2
1 + x
2
1
x
3
= ∫(1 − x
2
+
)dx = x −
+ arctgx + C
1 + x
2
3
11 kwi 17:33