wielomiany chyba mnozenie
Dawid: ucze sie na poprawke wiec prosze wyjasniac co gdzie po co na co
dane sa wielomiany: u(x)=2x+1 i v(x)=x2+1 .wyznacz wielomian w(x)=[u(x)]2 * v(x)
* − to jest znak mnozenia jak cos
11 kwi 17:26
Kejt: w czym problem? ;>
11 kwi 17:26
Dawid: jak to wyliczyc
11 kwi 17:28
Godzio:
Podstawówka czy 1 gimnazjum może ? Wtedy się chyba uczy wzorów skróconego mnożenia
11 kwi 17:29
Kejt: podstawiamy:
w(x)=[u(x)]2 * v(x)
w(x)=[2x+1]2*(x2+1)
wzory skróconego mnożenia znasz? ;>
11 kwi 17:30
Dawid: zrob to zadanie poprostu
11 kwi 17:30
Kejt: "zrób" nie, tak dobrze to nie ma. Pomóc, wyjaśnić mogę, ale nie będę za Ciebie odrabiać pracy
domowej.. może jeszcze przepisać Ci do zeszytu, hm?
11 kwi 17:31
Dawid: kejt przeczytaj uwaznie "ucze sie na poprawke " gdybym chcial zeby mi ktos zrobil zadanie to
bym od kolegi w szkole przepisal
11 kwi 17:34
Dawid: ja chce to zrozumiec nie zrobic
11 kwi 17:34
11 kwi 17:34
Kejt: to Ty czytaj co piszesz.. "zrób to zadanie".. skoro się uczysz na poprawkę to tym bardziej
powinieneś chcieć wiedzieć jak to zrobić a nie wymagać od kogoś by zrobił to zadanie za
Ciebie.
11 kwi 17:35
Kejt:
(a+b)2=a2+2ab+b2
[2x+1]2=...
rozpisz to według wzoru.
11 kwi 17:36
Dawid: nie czaisz zrobisz to zadanie a ja bede cie meczyl " dlaczego tak " "a co gdyby" myslalem ze
ktos tak zrobi i bede sie go pytac ale widze ze jestescie nie ufni
11 kwi 17:38
Kejt: uwierz.. lepiej to przyswoisz jeśli sam to zrobisz.. ja mogę Cię instruować, pomagać,
podpowiadać, ale powinieneś to liczyć sam..
11 kwi 17:39
Dawid: to bedzie mniej wicej tak 2x2+2*2x*1+12
11 kwi 17:40
Dawid: potem 4x+4x+1
11 kwi 17:41
Dawid: * v(x) a co z tym kawalkiem co z nim robic ?
11 kwi 17:42
Kejt: 4x2..
teraz masz:
(4x2+4x+1)(x2+1)=...
mnożysz każdy składnik z każdym..
czyli: 4x2*x2+4x2*1+...
11 kwi 17:44
Dawid: fck zgubilem sie 4x
2*x
2+4x
2*1 co to za x
2 
co sie stalo ? naprawde kejt musisz mi
tlumaczyc jak tumanowi
11 kwi 17:49
Kejt: dobrze, dobrze.. które x2?
11 kwi 17:50
Dawid: tam pomiedzy 4x2
11 kwi 17:50
Dawid: ja to teraz sobie mnoze te nawiasy zobacze co mi wyjdzie
11 kwi 17:51
Dawid: wyszlo mi cos 4x4+4x2+4x3+4x+x2+1 jezeli to jest zle albo niepowinienem tak robic to
mnie skarc jak pajaca
11 kwi 17:53
Dawid: aha ale mam laga czyli: 4x2*x2+4x2*1+... to mi tlumaczyles jak mnozyc nawias przez nawias
sorry nie pomyslalem ze o to ci chodzi wybacz
11 kwi 17:56
Dawid: to teraz sie skraca wyrazy podobne czy sie to porzadkuje ? 4x4+4x3+4x2+4x+x2+1 ?
11 kwi 17:57
Kejt:

4x
2*x
2=...
4x2*1=...
4x*x2=...
4x*1=...
1*x2=...
1*1=...
jeśli tego nie zrozumiesz.. to ja się poddaję..
11 kwi 18:02
Dawid: tam sie walnelem bo x2 powinien byc przed 4x
11 kwi 18:03
Kejt: teraz dodaj liczby o tych samych stopniach przy "x"..
11 kwi 18:03
Dawid: tam mam tylko jedno x2 reszta jest pojedyncza czy to znaczy ze 4x2 + x2 sie redukuje ?
11 kwi 18:05
Dawid: w sesie ze zostaje 4x2
11 kwi 18:06
Dawid: albo 5x2 bo przed x jest 1
11 kwi 18:06
Kejt: 5x2. więc jak to będzie wyglądało?
11 kwi 18:08
Dawid: 4x4+4x3+5x2+4x+1 niema lipy juz mnie nie zagnie
11 kwi 18:09
Kejt: cudnie. nie było tak źle. jeszcze jakiś przykład?
11 kwi 18:12
Dawid: umiesz rozlozyc wielomian u(x)=x5−8x4+16x3 na czynniki ?
11 kwi 18:13
Kejt: a tak w ogóle to jestem dziewczyną..
11 kwi 18:13
Kejt: pewnie.. wyłącz wspólną część przed nawias.. (x3)...
11 kwi 18:13
Dawid: to fajnie ja rozumialem twoje imie jako kajtek sorry tera wiem kate
11 kwi 18:14
Dawid: ja zrobilem takie cos i skreslilem bo mi niepasowalo x5−x3(x+2) niepamietam co mialem na
mysli ale to jedyne co mniejwiecej pasuje do twojej sugesti
11 kwi 18:16
Dawid: cos malo piszaca jestes
11 kwi 18:17
Kejt: możesz wyłączyć ze wszystkich..z x5 też..
11 kwi 18:17
Dawid: jak chcesz to zrobic ? ja myslalem ze tutaj max to x3 bo niemozna wiecej niz jest to tak
jakbys miala 2 zlote a ja bym ci zabral 4 zlote
11 kwi 18:19
Kejt: zrobię to na innym przykładzie.. a Ty się będziesz wzorował:
4x
5+6x
4+x
3=x
3(4x
2+6x+1)
korzystamy ze wzorów:
a
r*a
s=a
r+s
11 kwi 18:22
Dawid: masz moze skype ja ci pokaze ten przyklad przez kamerke bedzie szybciej szlo
mial mi dzisiaj kumpel helpnac ale skubaniec sie wykrecal juz w szkole ze niema czasu a ja
jutro mam poprawke i zalezy mi na czasie zeby przerobic jak najwiecej z wielomianow i jeszcze
z innych sobie powtorzyc i przedyskotowac pare niezgodnosci
11 kwi 18:24
Kejt: hmm.. możemy podyskutować na ten temat na gg.. podaj swój numer.
11 kwi 18:24
Dawid: o rany bede musial poszukac na dysku niewiem czy mam jeszcze zainstalowane naszczescie mam
tylko jeden numer 1 gg na cale zycie xD 5230586
11 kwi 18:26
Dawid: jestem zawsze na niewidoku jak cos
11 kwi 18:27
Dawid: i sie okazalo ze jednak mam gg
11 kwi 18:27
Dawid: thx jestes wielka
11 kwi 20:35