Funkcje (zadanie maturalne)
Jatkos: Dana jest funkcja f(x)=1x. Wyznacz równanie prostej y=ax+b (a różne od 0), która z
wykresem funkcji ma tylko jeden punkt wspólny A=(2, 12)
11 kwi 16:48
Jatkos: jakieś pomysły?
11 kwi 18:28
;): Ale chcesz to zrobić z pochodnymi czy inaczej?
11 kwi 18:30
;): Może to zadanie zrobić z pochodną bardzo szybko lub trochę dłużej z kwadratową funkcją
11 kwi 18:32
;): Więc jak wolisz którym sposobem?
11 kwi 18:36
Jatkos: bez pochodnych

!
11 kwi 18:57
Jatkos: bez pochodnych

!
11 kwi 18:57
Jatkos: pochodnych nie ma w liceum
11 kwi 18:58
;): Ale jak umiesz to można i pochodnymi

Jeżeli chcesz bez pochodnych to ok
11 kwi 19:07
Jatkos: nie mam pojęcia najmniejszego co to są pochodne

więc fajnie by było bez pochodnych
11 kwi 19:09
;): Oznaczmy sobie prostą y = ax + b jako l
| | 1 | |
A ∊ l ⇒ l : |
| = 2a + b / *2 |
| | 2 | |
4a + 2b = 1 ⇒ 4a = 1 − 2b
ax
2 + bx − 1 = 0
Punkt styczności więc jeden punkt dlatego Δ = 0
Δ = b
2 + 4a
b
2 + 4a = 0
b
2 + 1 − 2b = 0
| | 1 | |
(b − 1)2 = 0 ⇒ b = 1 a = − |
| |
| | 4 | |
11 kwi 19:13
;): Z pochodnej wynik od razu prawie masz

i oczywiście prosta ma postać
11 kwi 19:15
Jatkos: wielkie dzięki

już dwa takie zadania widziałem więc wolałem znaleźć rozwiązanie bo może się
pojawić na maturze. teraz już, jak dla mnie, może się pojawić
11 kwi 19:17
Jatkos: a mógłbyś napisać jak z pochodnych to zrobić? bo ciekaw jestem
11 kwi 19:20
;): Ale to chyba rozszerzona zdajesz?
11 kwi 19:20
Jatkos: tak, zgadza się
11 kwi 19:23
;): y − f(xo) = f ' (xo) (x − xo)
11 kwi 19:28
11 kwi 19:29
;): Właśnie ja w tym roku zdaje rozszerzoną matematykę
11 kwi 19:29
Jatkos: ten pierwszy sposób bardziej mi się podoba
11 kwi 19:30
Jatkos: tak? i co, w liceum miałeś pochodne? my teg nie braliśmy bo nauczyciel powiedział że tego nie
będzie na maturze, zostało wycofane z programu nauczania w liceum
11 kwi 19:31
;): Nie nie miałem pochodnych w szkole ale sam dla siebie trochę się uczyłem pochodnych bo przydaje
się do ekstremum funkcji

Teraz to już wszystko wycofali z programu prawie
11 kwi 19:36