Rozłóż wielomian w na czynniki:
Reynald: Witam,proszę o pomoc,bo ja z wielomianów jestem kompletnym imbecylem

Rozłóż wielomian w na czynniki:
w(x) −12x
5 + 12x
3 − 3x
11 kwi 16:04
Kamil: w(x)= −3x(4x2− 4x2+1) x2=t
w(x)= −3x(4t2−4t+1)
4t2−4t+1=0
Δ=16−16=0
t= 1
x2=1
x=1 lub x=−1
w(x)= −3x(x+1)(x−1)
11 kwi 16:12
Reynald: dzieki wielkie
11 kwi 16:13
ICSP: Gratulacje kamil z wielomianu stopnia 5 zrobiłeś wielomian stopnia 4.
11 kwi 16:13
ICSP: tzn stopnia 3. zaraz poprawię
11 kwi 16:14
Kamil: tam w pierwszej linijce powinno być 4x4
11 kwi 16:14
bart: @ ICSP zwykla literowka
11 kwi 16:15
ICSP: w(X) = −12x5 + 12x3 − 3x = −3x(4x4 − 4x2 + 1)= −3x(2x2−1)2 = −3x(√2x−1)2(√2x+1)2
11 kwi 16:16
ICSP: literówka

11 kwi 16:16
ICSP: Może troszkę przewrażliwony dzisiaj jestem ale juz ta cała szkoła mnie wkurza a przede wszytkim
matematyczka
| | −b | | 4 | | 1 | |
P.S. jeżeli masz wzór i delta wychodzi 0 to wzór na x0 = |
| = |
| = |
|  I nie |
| | 2a | | 8 | | 2 | |
zapominaj o wyciągnięciu a przed nawias
11 kwi 16:20
Reynald: dobra,dzieki jeszcze raz
11 kwi 16:21
tryba: x6−18x4+81x2 mam problem z tym rozłóż wielomian na czyniki
11 kwi 17:00
Godzio:
x2(x4 − 18x2 + 81) = x2(x2 − 9)2 = x2(x − 3)2(x + 3)2
11 kwi 17:02
Reynald: Ej ale tego to już nie wiem

w(x)= −x
4 − 64x
Pomożecie Towarzysze

11 kwi 17:05
tryba: dziekowa

11 kwi 17:05
bellzebub: pomocy

! −x
4−64 wielomian na czynniki pierwsze
11 kwi 17:08
xardas: nie no trzeba pomyslec i sie zrobi
11 kwi 17:09
Reynald: tylko tu jest problem bo tacy jak my nie umiemy myslec,szczegolnie ze scislych
11 kwi 17:11
Grubson: haalloooooo
11 kwi 17:11
xardas: a co z polskiego lepszy jestes
11 kwi 17:11
eagle: −x(x3−64)
−x(x+4)(x2−4x+16) bo −x(x3+4x2+16x−4x2−16x+64) 4x2 i 16x nam sie redukuje i wychodzi
−x(x3−64)
11 kwi 17:11
tryba: tej nie obrazaj tu kolegi
11 kwi 17:12
Reynald: ej gosciu,nie awanturuj sie, spokoj mi tu
11 kwi 17:13
tryba: a bym poprosił o rozwiazanie tego 125x8−x5
11 kwi 17:15
tryba: to jak kto by to ruszyl
11 kwi 17:18
Grubson: ja sie pytam gdziue jest krzyz



!
11 kwi 17:20
eagle: hallo

11 kwi 17:20
Godzio:
Proszę tutaj nikogo nie obrażać
11 kwi 17:20
Grubson: ok
11 kwi 17:21
Godzio:
125x8 − x5 = x5(125x3 − 1) = x5(5x − 1)(25x2 + 5x + 1)
11 kwi 17:21
Grubson: 125x8−x5 pomoże ktoś
11 kwi 17:21
tryba: Rozloz wielomian na czyniki,grupujac jego wyrazy
14x3−7x2+4x−2
11 kwi 17:22
Reynald: O proszę i Grubsonik się pojawił

Weźcie zbanujcie eagla za obraze
11 kwi 17:22
Reynald: dobra,bierzmy sie za te zadania a nie
11 kwi 17:25
Godzio:
Ostrzegałem eagle ...
11 kwi 17:25
tryba: Godzio to jak dasz rade
11 kwi 17:26
Kamil: 14x3−7x2+4x−2
7x2(2x−1)+2(2x−1)=(2x−1)(7x2+2)
11 kwi 17:26
Godzio:
7x2(2x − 1) + 2(2x − 1) = (2x − 1)(7x2 + 2)
11 kwi 17:26
Grubson: x4+2x3−8x−16=x3(x+2)−8(x+2)=(x3−8)(x+2)
11 kwi 17:27
Grubson: halo halo koledzy mamy pogrupowac wyrazy
11 kwi 17:27
Grubson: i z tych nawiasow wyznaczamy X
11 kwi 17:30
Grubson: tak ona uczyła
11 kwi 17:31
Godzio:
(x3 − 8)(x + 2) = (x − 2)(x2 + 2x + 4)(x + 2)
11 kwi 17:31
december: Dzisiaj na Matematyce mialem taki przyklad:
1/2x3−1/6x2−3x+1
11 kwi 17:32
december: kto pomoze
11 kwi 17:35
Jaszczur: 2x3 − 6x2 + 5 x − 15 . Proszę o pomoc
11 kwi 17:37
december: 2x2(x−3)+5(x−3)=(x−3)(2x2+5)
11 kwi 17:39
Kamil: 12x3−16x2−3x+1 | *6
3x3−x2−18x+6
x2(3x−1)−6(3x−1)
(3x−1)(x−√6)(x+√6)
11 kwi 17:39
december: a to Kamil albo ktokolwiek wie:
2/3x3−3x2−6x+27
11 kwi 17:43
Jaszczur: x4 − 3x3 + x − 3
11 kwi 17:43
Kamil: x3(x−3)+(x−3)=(x3+1)(x−3)
11 kwi 17:46
Kamil: (x+1)(x2−x+1)(x−3)
11 kwi 17:46
Kamil: 23x3−3x2−6x+27= 2/3x(x2−9)−3(x2−9)=(x−3)(x+3)(23x−3)
11 kwi 17:49
december: kamil ruszylbys moje albo godzio co wyslalem wam o gdz 17,43
11 kwi 17:49
december: dziekowa
11 kwi 17:49
Grześ: | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| x3−3x2−6x+27= |
| x2(2x−9)−3(2x−9)=(2x−9)( |
| x2−3)= |
| (x−4,5)(x2−9)= |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
11 kwi 17:53
Kamil: Fajnie namieszałeś

Moje jest na 100% dobrze
11 kwi 17:56
december: x3−√2x2+√2x−2
11 kwi 17:56
Kamil: w sumie to jest to samo
11 kwi 17:56
Kamil: December, popatrz na wcześniejsze przykłady i zrób tak samo
11 kwi 17:57
december: tej grzes troche przesadziles Kamil ma na obciecie jajek dobrze

niech tylko jeszcze pomoze z
tym
11 kwi 17:58
december: ostatnie zrob
11 kwi 17:58
december: tej Kamil to jak dasz rade
11 kwi 18:03
Kamil: x2(x−√2)+√2(x−√2)=(x2+√2)(x−√2)
11 kwi 18:04
light : hej. a jak rozłożyć: x4+x3−x−1?
11 kwi 18:12
Reynald: h) x
5 + x
4 − 2x
3 − 2x
2 + x + 1 a z tym ktos pomoze
11 kwi 18:12
Gosia: x5+x4−2x3−2x2+x+1 Kto to rozwiaze jest geniuszem
11 kwi 18:13
Grubson: w(x)=(20x3−28x2+8x)(x4+6x3+2x2+12x) pomoże ktoś
11 kwi 18:16
tryba: jeszcze nie zrobiliscie H a chce cie zad 3
11 kwi 18:17
Grubson: kamil odbanujesz eagla

?
11 kwi 18:18
Jaszczur: Kamil odbanuj eagla
11 kwi 18:18
Gosia: to jak zrobisz ten przyklad co Reynald wyslal
11 kwi 18:20
Kamil: x
5+x
4−2x
3−2x
2+x+1= x
4(x+1)−2x
2(x+1)+(x+1)=(x+1)(x
4−2x
2+1)
x
2=t
t
2−2t+1=0
Δ=0
t=1
x
2=1
(x+1)(x
2−1)=(x+1)
2(x−1)
Mam nadzieję, że nigdzie nie zrobiłem głupiego błędu
11 kwi 18:20
Grubson: odpowiedz na h) x4(x+1)−2x2(x+1)+1(x+1)
11 kwi 18:20
Kamil: Ja nie jestem adminem
11 kwi 18:20
Gosia:
11 kwi 18:21
Grubson: godzio adbanujesz eagla
11 kwi 18:21
Grubson: w(x)=(20x3−28x2+8x)(x4+6x3+2x2+12x) pomoże ktoś
11 kwi 18:23
Kamil: co do przykładu lighta:
x4+x3−x−1 = x3(x+1)−(x+1)=(x3−1)(x+1)=(x+1)(x−1)(x2+x+1)
11 kwi 18:24
Kamil: szczerze to już mi się nie chcę robić tych wielomianów
11 kwi 18:24
Reynald: kamil,musisz nam pomóc,bo inaczej lipa z nami
11 kwi 18:25
Grubson: odpowiedz na a) zadanie 3
4(5−7x2+2x)x3(x+6)+2x(x+6) chyba
11 kwi 18:25
Gosia: Kamil albo Godzio zrob cie przyklad Grubsona z gdz 18,23
11 kwi 18:29
Kamil: (20x3−28x2+8x)(x4+6x3+2x2+12x)
po wyłączeniu x z obu nawiasów i 4 z pierwszego nawiasu wychodzi:
4x2(5x2−7x+2)(x3+6x2+2x+12)
4x2(5x2−7x+2)[x2(x+6)+2(x+6)]
5x2−7x+2
√Δ=3
x1=2/5
x2=1
4x2(x−1)(x−2/5)(x2+2)(x+6)
11 kwi 18:30
Kamil: czekajcie, błąd jest

nie zauważyłem zmiany kolejności
11 kwi 18:31
Grubson: kamil raczej 4x2 przez nawiasem nie moze byc bo jest 8x
11 kwi 18:32
Kamil: jednak dobrze jest

Ale na wszelki wypadek niech ktoś sprawdzi
11 kwi 18:32
Kamil: mnożenie jest przemienne.
Z pierwszego nawiasu wyłączyłem 4x a z drugiego x czyli przed nawiasem mogę napisać 4x2
11 kwi 18:33
Gosia: chlopaki to nie jest z rozszerzonej matmy
11 kwi 18:36
Gosia: te 3 zadanie
11 kwi 18:37
Grubson: W(x)=(−1/4x4−2x3−4x2)(x3−7x2−4x+28) pomozcie
11 kwi 18:39
Gosia: tej Patryczku nie badz taki

i sam zrob
11 kwi 18:42
Gosia: w(x)=(7x4+14x3−21x2)(x5−4x3−x2+4)
11 kwi 18:44
Grubson: 4x(5x2−7x+2)x3(x+6)+2x(x+6)
11 kwi 18:45
matma :(: cześć

moglibyście pomóc mi w rozłożeniu na czynniki x
4+x
3−x−1? Z góry dzięki
11 kwi 18:46
;): | | 1 | |
W(x) = −x2( |
| x2 + 2x + 4)(x − 7)(x + 2) (x − 2) |
| | 4 | |
| | 1 | |
W(x) = −x2( |
| x + 2)2(x − 7)(x + 2) (x − 2) |
| | 2 | |
| | 1 | |
W(x) = − |
| x2(x + 4)2(x − 7)(x + 2) (x − 2) |
| | 4 | |
11 kwi 18:46
kamis:
@ matma :
x3(x + 1) − 1(x + 1) = 0
(x3 − 1)(x + 1) = 0
11 kwi 18:49
matma :(: też tak zrobiłam, ale w odpowiedziach jest (x−1)(x+1)(x
2+x+1)..
11 kwi 18:51
;): x3 − 1 = (x − 1)(x2 + x +1)
11 kwi 18:55
Gosia: w(x)=(7x4+14x3−21x2)(x5−4x3−x2+4)
11 kwi 18:56
matma :(: nooooo tak, zdałam sobie sprawę że tych wzorów skróconego mnożenia nie umiem

dzięki
11 kwi 18:57
Gosia: prosze o zrobienie tego
11 kwi 18:57
Reynald: Gosiu,jak już to pisz tak:
(7x4 + 14x3 − 21x2)(x5 − 4x3 − x2 + 4)
11 kwi 18:59
Reynald: to tez jest wielomina i trzeba go na czynniki walnąć,prosimy o pomoc
11 kwi 19:00
Gosia: Oj kociaczku nie badz taki tylko kurwa jego mac zrob to o co cie grzecznie prosze
11 kwi 19:00
;): @Gosia
7x4 +1 4x3 − 21x2 z tym nie powinnaś mieć problemu wiec zrobię
x5 − 4x3 − x2 + 4 = x3(x2 − 4) − (x2 − 4) = (x − 1)(x2 + x +1) (x + 2) (x − 2)
11 kwi 19:01
Reynald: Gocha,bo cie zbanują jak Waszkiersa
11 kwi 19:01
Reynald: do

: właśnie z tym pierwszym tez mamy problem
11 kwi 19:02
Reynald: moglbys ta pierwsza czesc tez zrobić

11 kwi 19:04
Gosia: to ja tryba kociu wiec nie rob sobie nadzieji bo dalem sobie kryptonim jak ten z kamieni na
szaniec tylko on mial zoska
11 kwi 19:05
ICSP: wyłączcie x2 przed nawias później z delty.
11 kwi 19:05
ICSP: labo nawet wyłączcie 7x
2
11 kwi 19:06
kiki: ja moge wam wyliczyć te zadnania dajcie swoje gg chłopaki
11 kwi 19:06
Reynald: to tutaj je zrób,żadnego gg
11 kwi 19:07
kiki: hehe
to dawaj przykłady
11 kwi 19:08
Reynald: tylko te dwa i macie nas z glowy

wielomiany na czynniki:
w(x)=(7x
4 + 14x
3 − 21x
2)(x
5 − 4x
3 − x
2 + 4)
i ten
w(x)= (3x
4 − 2x
3 + 1/3x
2)(x
6 − 1)
11 kwi 19:11
Reynald: to jak,Towarzysze,pomożecie

11 kwi 19:18
kiki: takich prostych rzykładów nie potraficie zrobić ja to w gimnazjum miałam
11 kwi 19:18
jaro: gosia jak chcesz moge ci korków prywatnie w domku na lozeczku pouczyć
11 kwi 19:20
Reynald: nie każdy jest pojętny z matmy,ja jestem czystym humanista a kretynem totalnym z matmy

Jesli
potrafisz nam pomóc,to prosze,pomóż.
11 kwi 19:20
jaro: daj swoj namiar laseczka
11 kwi 19:20
;): 7x2(x2 + 2x − 3) = 7x2(x − 1)(x + 2)
11 kwi 19:22
Reynald: jaro idź stąd pedofilu erotomanie

,Gosia to chłop
11 kwi 19:22
;): Poprawiam chochlika
7x2(x2 + 2x − 3) = 7x2(x − 1)(x + 3)
11 kwi 19:22
jaro: a ja to laska wiesz
strasznie smieszne kuciasie
hahahaha
to ja dawid
11 kwi 19:23
Reynald: dawid,spieprzaj stad swoja orientacje oglaszaj gdzie indziej,bo tryba woli kobiety

Chyba,ze
oczyms nie wiem


a to drugie ktos pomoze
11 kwi 19:25
Jaszczur: jeszcze jedno
11 kwi 19:28
jaro: tej spojrz lepiej na swojego jak to dziewczyny mowią kuciasa
11 kwi 19:28
Reynald: ludzie ostatnie zadanie i damy wam spokoj,bądźcie tacy mili i uczynni i rozwiażcie to ostatnie
zadanko i idziemy sobie
11 kwi 19:29
Reynald: ja przynajmniej mam kuciasa a nie podrobe bo twoj staje na nie ten widok co powinien,wgraj se
normalnego softa.
11 kwi 19:30
;): | 1 | |
| x2(9x2 − 6x + 1)(x3 − 1)(x3 + 1) |
| 3 | |
| 1 | |
| x2(3x − 1)2(x − 1)(x2 + x + 1)(x + 1)(x2 − x + 1) |
| 3 | |
11 kwi 19:33
jaro: a ty jeszcze nigdy żadnej nie obróciłeś nawet gruby mowił
11 kwi 19:35
Reynald: Dziekuje wam bardzo,chciałbym mieć taki łeb z matmy jak wy,dzieki wielkie
11 kwi 19:36
Reynald: jaro,za to ty obracales,tysiace i setki tysiecy laseczek ale na Youjizz,spadam stad,bo widze,ze
frajernia sledziowa weszla
11 kwi 19:36
sledziu: kto sie za mnie podszywa wryj ktos chce
11 kwi 19:42
OneEye: Pomógłbym ale nie chce tutaj wywyższać się
11 kwi 19:47
Reynald: OneEye,czyżby przedstawiciel Liszkowskiego rodu się zjawił

11 kwi 19:50
Jaszczur: no stawiaj Liszkierek
11 kwi 19:51
OneEye: Hahaha Liszkowskiego rodu i nie ma Liszkieru
11 kwi 19:51
OneEye: Liszkierek bedzie na zakonczenie roku
11 kwi 19:52
Jaszczur: No zobaczymy
11 kwi 19:54
OneEye: Ja tam nie chciałbym pić z rozlewni Liszkowskiej ale skoro chcesz
11 kwi 19:55
Jaszczur: bimberek
11 kwi 19:55
jaro: ryje konie hahaha
11 kwi 19:55
OneEye: Dobra koniec nie róbmy tutaj forum społecznościowego niech się tutaj zadania rozwiązuje a nie
11 kwi 19:56
Jaszczur: no właśnie bo Jaro się kompromituje
11 kwi 19:58
OneEye: Dokładnie
11 kwi 19:59
nula: 9x2+6x+1
30 gru 09:03
5-latek: Zaloz nowy temat . NIkt nie bedzie tyle przewijal
Po drugie co to ma byc . Rownanie , nierownosc .
30 gru 09:10
daras: po prostu null
30 gru 11:28