nierówność dwukwadratowa
judyta: Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu następującej nierówności dwukwadratowej: x
4−13x
2+36≤0
Z góry dziękuję
11 kwi 15:51
Kamil: 1. Należy wprowadzić pomocniczą t
x2=t
czyli
t2 − 13t+36 ≤ 0
Δ= 169−4*36=25
√Δ = 5
t1 = 13−52 = 4
t2 = 9
x2 = 4
x=2 lub x=−2
x2 =9
x=3 lub x=−3
(x+3)(x−3)(x−2)(x+2)≤0
11 kwi 16:02
Kamil: Narysuj i odczytaj zbiór rozwiązań
11 kwi 16:03
judyta: właśnie mój problem polega na odczytaniu zbioru rozwiązań

Help me!
11 kwi 16:10
Kamil: x∊ <−3,−2> ∪ <2,3>
11 kwi 16:31
judyta: Wielkie dzięki
11 kwi 17:06
ann: x4−18x2+81≥0
16 wrz 22:41
bezendu: x2=t
t2−18t+81≥0
(t−9)2≥0
16 wrz 22:49