jak to obliczyć błagam
jokar150: oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkatnego, którego wysokość = 16 cm i tworzy:
a) z krawedzią boczną kąt (alfa) taki, że tg(alfa) = 0,5
b) z wysokością ściany bocznej kąt (alfa) taki, że cos(alfa)= 0,8
11 kwi 14:06
MiloszJurPL: 1+3×x−6=
23 kwi 13:02
MiloszJurPL: Jak mam to obliczyć
23 kwi 13:02
Louie314: Zrób dobry rysunek i zaznacz podany w zadaniu kąt. Zbuduj trójkąt prostokątny i skorzystaj z
definicji funkcji trygonometrycznej, aby obliczyć krawędź podstawy ostrosłupa. Na koniec
spokojnie obliczysz objętość bryły.
23 kwi 13:11
figo:

a) 2r=32 , r=16=H
P
p=3r
2√3
V= r
3√3= .....
| | 64 | |
b) 3k=16 ⇒ 12k=64 ⇒ 4k= |
| =r |
| | 3 | |
V= r
2√3*16=....
23 kwi 13:34