Jak dojść do wyniku z "e"
Korsarz WAT-u: | | 5 | |
Jak dojść do wyniku z "e"  n→∞ lim [ 1+ |
| ] 7n
|
| | 3n+2 | |
11 kwi 14:06
Komentator OWMH:
[1+ 5/ (3n+2)]
7n = ([1+ 1/(3n/5+2/5)]{

3n+2)/5) )
7
11 kwi 14:26
Komentator OWMH:
sorry nieskonczyłem przedskoczyło mi ten napis
11 kwi 14:27
WAT-owiec: Więc jak to będzie
11 kwi 14:38
Komentator OWMH:
Rozwiązanie:
niech A= lim n→∞[1+ 5/ (3n+2)]7n
trzeba przekształcić aby otrzymać postać lim N→∞ (1+1/N)N =e;
zamiana zmienna:N= (3n+2)/5; stąd mamy
N= (3n+2)/5⇒n= (5N−2)/3 ; stąd jeśli n→∞ to 5N−2→∞⇒N→∞
[1+ 5/ (3n+2)]7n = (1+1/ N)7(5N−2)/3 = ((1+1/N)N )35 . (1+1/N)−14/3
a więc A=lim n→∞[1+ 5/ (3n+2)]7n = lim N→∞ [(1+1/N)N )35] . [(1+1/N)−14/3] =
A= [ lim N→∞ (1+1/N)N )35] . [ lim N→∞(1+1/N)−14/3]
A= [ lim N→∞ (1+1/N)N]35 . [ lim N→∞(1+1/N)]−14/3]
ponieważ lim N→∞ (1+1/N)N = e. ; lim N→∞(1+1/N)=1
to mamy
A= [ e ]35 . [ 1]−14/3 ⇒ A= e35
11 kwi 14:58
Komentator OWMH: Mam nadzieję że pomogłem
11 kwi 15:10