trygonometryczne równanko
Wojteq66: Potrzebuje waszej pomocy

Rozwiązuje sobie takie równanie....
4sin2x − 9tgx = 10cosx
...do momentu:
−8t
3 + 10t
2 − t − 10 = 0 gdzie sinx = t
Tutaj zwykły wielomianik, ale cieżko z pierwiastkami, macie jakies pomysły jak to zrobić żeby
się nie urobić (mam na mysli jakas inną metodę niż p i q ) ?
11 kwi 13:41
b.: no tak to jest, ze z rownaniami 3 stopnia to juz bywa ciezko. ,,Metoda p i q'' zreszta nie
zawsze zadziala (np. w tym przypadku nie zadziała), i wtedy pozostaja tylko koszmarne wzory na
rozw. rownania 3 stopnia...
11 kwi 17:05