a
Jasiek:

Oblicz promień R okręgu opisanego na trójkącie ABC, uwzględniając dane przedstawione na rysunku
Wiem że trzeba skorzystać z twierdzenia sinusów albo cosinusów ale jak? jak nie mam żadnego
konta ? Pomocy
11 kwi 13:37
hwdtel i Sławek i Jacek:
Można , zauważyć że trójkąt na rysunku jest prostokątny.I wtedy nie
potrzeba korzystać z żadnych twierdzeń tylko 172
11 kwi 14:06
Komentator OWMH:
8 < 15 < 17
↓ ↓ ↓
82= 64 152=225 172= 289;
172 = 82 +152 stąd dany Δ jest prostrokątny; a średnica okręgu opisanego na Δ
prostokątnym
jest bokiem przeciwprostokatnym ⇒ długłosć promienu tego okręgu jest równy 17/2
11 kwi 14:20