;]
gucio: Jak się liczy zadania z logarytmów

1. 2log5+log4
2. 2log
36−log
34
3. log
440−log
45
4. log
59+2(log
51−log
53)
11 kwi 12:34
kachamacha: a)
log52+log4=log25+log4=log100=2
11 kwi 12:39
gucio: a skąd wiemy że log100−2

jak wyliczyc pozostałe?
11 kwi 12:41
11 kwi 13:01
Jack:
z definicji logarymu: log
a b=c ⇔ a
c=b
11 kwi 13:04
Jack:
w pozostałych zastosuj podstawowe wzoru na dodawanie i odejmowanie logarytmów. Szczegóły
znajdziesz w menu po lewej stronie
11 kwi 13:06
gucio: to jak w takim razie zrobic 2 przyklad
11 kwi 13:06
Jack:
wzory... a*logb c= logb ca a potem wzór na odejmowanie logarytmów.
11 kwi 13:10
Dona: podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 6, a ramię 5. Wysokość opuszczona na podstawe ma
długość?
11 kwi 13:20
kachamacha: b)
2log36−log34=log336−log34=log39=2
11 kwi 13:21
kachamacha: wykorzystaj tw pitagorasa
11 kwi 13:22
gucio: czwartego nie umiem
11 kwi 13:30
kachamacha: i pewnie nie starasz się spróbowac?
| | 1 | | 1 | |
log59+2(log51−log53)=log59+2log5 |
| =log59+log5 |
| =log51=0 |
| | 3 | | 9 | |
11 kwi 13:41
gucio: dziekuje

a jak obliczyć takie równanie?
√3x−x=8
11 kwi 13:54