trójkąt
erick: wykaż że trójkąt o wierzchołkach A (3,8) B (1,2) C(6,7) jest prostokatny
11 kwi 11:12
maja: Trzeba wyznaczyć równania dwóch prostych:
1. zawierającej punkty A i C
2. zawierającej punkty A i B
i udowodnić, że są do siebie prostopadłe.
1. y=a
1x+b−1
rozwiązujemy układ równań: 8 = 3a
1 + b
1
7 = 6a
1 + b
1
a
1= −1/3 b
1=9 stąd y = −1/3x + 9
1. y=a
2x+b
2
rozwiązujemy układ równań: 8 = 3a
2 + b
2
2 = a
2 + b
2
a
2= 3 b
2= −1 stąd y = 3a −1
Proste są prostopadłe, gdy a
1 * a
2 = −1 − zgadza się

! KONIEC
ZADANIA
11 kwi 11:30
Jimmy: oblicz dlugosc odcinkow AB BC CA i podstaw odpowiednio do a2 + b2 = c2
11 kwi 11:32
Jack:
dokładnie

mniej pieszczenia się
11 kwi 11:36