matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
Piotrek:
Wśród trójkątów wpisanych w okrąg o promieniu R wyznacz ten, który ma największe pole.
11 kwi 10:45
Wujek Sam i Lejek:
a,b,c−boki , R−promień ,c=p(obwód)−a−b
ab(p−a−b)
f(a,b)=S=
4R
f'
a
(a,b)=0=bp−2ab−b
2
f'
b
(a,b)=0=ap−2ab−a
2
a=b=
p
3
=c
11 kwi 14:58