11 kwi 10:38
Jack:
jakby co, to punkt spełnia równania, a nie sama jedna liczba. Punkt (czyli x,y) będzie spełniał
równanie gdy po podstawieniu za x,y odpowiednich liczb lewa strona będzie się równała prawej.
11 kwi 10:45
invisible: Nie rozumiem tego...
11 kwi 11:11
Jack:
Np. y=2x
Pytanie, czy punkt A=(2,4) spełnia to równanie. Sprawdzamy: podstawiamy do równania
prostej odpowiednie współrzędne punktu A.
y=2*x
4=2*2
4=4
L=P
Czyli punkt spełnia równania, tzn. leży na prostej.
11 kwi 11:25
invisible: oki teraz rozumiem dzieki
11 kwi 16:16