bryły
karol 0606: przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 64 cm kwadratowych Oblicz objętość i pole
powierzchni tego walca.
11 kwi 09:49
magda:

H=a
P=a
2
64=a
2
a=
√64
a=8
H=8
r=4
V=P
pH
V=πr
2H
V=π(4)
2*8
V=16π*8
V=128π
Pc=2P
p+P
b
P
p=πr
2=16π
P
b=2πrH
P
b=2π*4*8
P
b=64π
P
c=2*16π+64π
P
c=32π+64π
P
c=96π
11 kwi 10:14
maja: Mamy podane pole przekroju osiowego walca − 64 cm
Pole kwadratu:
P=a*a tutaj: P=H*H Stad H*H=64 H=8
r=1/2*H zatem r = 4
Pole powierzchni walca = 2*Pole podstawy + pole boczne
pole podstawy to pole koła = π*r*r = 16π
pole boczne = 2πr*H = 64π
więc P powierzchni walca = 96π
v = πr*r*H = 128π
11 kwi 10:44