ciągłość funkcji
ewa: Dla jakiej wartości parametru a funkcja
a dla x=2
jest ciągła?
10 kwi 23:50
Jack:
zbadaj granice obustronne w x=2 (widać, że to będzie 1).
10 kwi 23:58
ewa: a dałbyś radę wyjaśnic mi to tak krok po kroku?

bardzo proszę
11 kwi 00:06
Jack:
| | x−2 | |
Po pierwsze |
| =1, dla x≠2.
|
| | x−2 | |
Widać, więc, że a=1 dla x=2
| | x−2 | | x−2 | |
Inna metoda, to policzyć granicę limx→2+ |
| oraz limx→2− |
| . Muszą |
| | x−2 | | x−2 | |
być równe. Ponadto wartość f(2) musi być im równa.
11 kwi 00:15
ewa: ok dziekuję bardzo

trochę mi się rozjaśniło
11 kwi 00:47
ewa: a mam jeszcze pytanie odnośnie innego przykładu:
polecenie też sprawdzić ciągłość funkcji
| | ⎧ | x−1 dla x∊ ( −∞ ; 1) | |
| f(x)= | ⎨ | x2−1 dla x∊<1,2π) |
|
| | ⎩ | sin x dla x∊<2π;+∞) | |
więc muszę policzyć granicę w punktach 1 i 2π, nie?
bo pierwsza funkcja x−1 jest liniowa więc jest ciągła
a teraz w tych dwóch punktach muszę zbadać granicę lewo i prawo stronnie:
lim
x→1− (x−1) czyli granica wynosi 0
lim
x→1+(x
2−1) i tu też granica jest 0
a f(1)= 1
2−1=0
czyli w tym punkcie funkcja jest ciągła
a drugim punkcie:
lim
x→2π− (x
2−1)=
lim
x→2π+ (sin x)=
jak tu to zrobić? narysować i z wykresu?
11 kwi 00:58
ewa: ponawiam
11 kwi 22:36
Jack:
każda z tych funkcji w swoich dziedzinach jest ciągła. Problemem są przejścia z jednej funkcji
do drugiej. Zbadaj kresy przedziałów, czyli granice obustronne.
W tym ostatnim rachunku podstaw wartość graniczną do funkcji i policz. Jeśli wyjdą różne
liczby, to funkcja f(x) nie jest tu ciągła.
11 kwi 22:47
ewa: ale idę w dobrym kierunku czy raczej nie bardzo?
11 kwi 22:48
Jack:
w dobrym

Liczysz w tych podejrzanych punktach granice obustronne i sprawdzasz czy są sobie
równe
11 kwi 22:49
ewa: 
a jak wyjść z tego co nie umiałam? ten drugi punkt 2π
11 kwi 22:50
ewa: chodzi mi o to w jaki sposób to obliczyc, czy rysowac wykres czy jak?
11 kwi 22:51
Jack:
obliczyć

ile to jest sin(2π)=? i czy jest równe (2π)
2−1?
11 kwi 22:55
ewa: jestem lewa z trygonometrii ale chyba nie jest to równe, nie?

bo sin 2π to 0 a to drugie to chyba nie 0..
11 kwi 22:59
Jack:
nawet na pewno

A więc lim
x→2π− f(x)≠lim
x→2π+ f(x)
11 kwi 23:01
ewa: dziękuję Ci bardzo za pomoc
11 kwi 23:02
Jack:
bardzo proszę
11 kwi 23:04