Szukanie trzeciego pierwiastka wielomianu.
Paweł: Liczba 2 jest dwukrotny pierwiastkiem wielomianu W(x)= 2x
3 − 11x
2 + ax + b. Znajdź wartości
parametrów a i b oraz trzeci pierwiastek.
POMOCY


!
10 kwi 22:24
ICSP: 2(x−2)2(x−p)
p − trzeci pierwiastek. Wymnóż to.
10 kwi 22:26
ICSP: a = 20
b = −12
trzeci pierwiastek = 32
10 kwi 22:37
Paweł: odpowiedzi mam

dalej nie wiem jak to zrobić...
to co napisałeś, to jest postać iloczynowa. ale mam podstawić że ta postać iloczynowa jest = 0?
Czy, że jest równa W(x). Mógłbyś napisać krok po kroku jak to zrobiłeś?
10 kwi 22:40
ICSP: a możesz mi wymnożyć tą postać iloczynową?
10 kwi 22:41
Paweł: 2x3 − 2px2 − 16x2 − 16x + 8x − 8p ?
10 kwi 22:44
ICSP: prawie dobrze
10 kwi 22:45
Paweł: hmm a kolejność powinna być taka że najpierw mnożę (x−2)2 i to co wyjdzie mnożę razy (x−p) i
to wszystko razy 2?
10 kwi 22:47
ICSP: Najpierw wzór skróconego mnożenia później przemnażasz to przez 9x−p) a na koniec wszystko przez
2.
10 kwi 22:49
Paweł: 2x3 − 2px2 − 8x2 − 8px + 8x − 8p
10 kwi 22:49
ICSP: 
oczywiście to co jest po x
2 mnie nie obchodzi więc nie wiem po co to liczyłęś


2x
3 − 2px
2 − 8x
2 = 2x
3 − x
2(2p+8)
Drugi wielomian:
2x
3 − x
211
| | 3 | |
11 = 2p + 8 ⇔ 2p = 3 ⇔ p = |
| |
| | 2 | |
| | 3 | |
2(x−2)(x−2)(x− |
| . Wymnożyć i podać współczynniki a i b. |
| | 2 | |
10 kwi 22:53
Paweł: ale skąd Ci się wzięło to 2x3 − x2(2p+8) i ten drugi wielomian?
resztę rozumiem
10 kwi 22:55
ICSP: Co do drugiego wielomianu to treść zadania przeczytaj

−2px
2 − 8x
2 = −x
2(2p +8) Wyciągniecie wspólnego czynnika przed nawias w tym wypadku był to
−x
2
10 kwi 22:58
Paweł: ahaaaa, już rozumiem

wielkie dzięki, a ja się męczyłem ze schematem Hornera

dzięki, na prawdę już to rozumiem
10 kwi 23:02