matematykaszkolna.pl
CHEMIA! Węglowodory cykliczne jarekpadł: proszę o pomoc! wiem, że to forum matematyczne, ale niestety nie ma takiego forum o chemii... na pewno ktoś da radę emotka z góry dzięki! http://img828.imageshack.us/img828/8725/dsc00015uy.jpg
10 kwi 22:02
Mateusz: Sprawdzian na kiedy ci to potrzebne bo nie wiem czy jeszcze aktualne i czy wtedy jest sens żeby to pisał
11 kwi 08:57
jarekpadł: pisz pisz emotka na środę
11 kwi 12:56
Mateusz: ok tylko radze sie troche samemu tez przyłozyc bo będą coraz trudniejsze rzeczy a jak beda zaległosci to pozniej mozesz mieć problem z nadrobieniem a cykloalkany nie są znowu takie skomplikowane zad 1 a) cyklopropan b) metylocyklopentan c)cykloheksen d) cyklobuten zad 2 wzory strukturalne i symboliczne znajdziesz na necie lub w książce bo tu mi sie nie chce ich rysowac wzór symboliczny to jak np dla cyklobutanu to kwadrat cyklopropanu trójkąt równoramienny itd ja zapisze wzory sumaryczne a) C4H8 b) C3H4 zad 3) a) powstaje chlorocyklopropan b) nie zachodzi c) powstaje cyklobutan d) powstanie chlorocykloheksan e) powstanie cyklobutan+ ZnCl2 zad 4) cyklopropen ma wzór C3H4 w reakcji spalania całkowitego powstaje CO2 + H2O a w reakcji spalania częściowego CO+H2O reakcje se juz napiszesz i uzgodnisz mysle
11 kwi 15:28
jarekpadł: dzięki ^^
11 kwi 17:06