sinx=cosx
Ola: sinx=cosx
xe?
10 kwi 21:47
romanooo : spójrz na wykresy obu funkcji i zobacz dla jakiego x mają takie same wartości
10 kwi 21:48
jarolcia: podnieś obie strony do kwadratu a później podstaw sin
2x z jedynki trygonometrycznej.
dostaniesz proste równanie kwadratowe.
2cos
2x−1=0
| | √2 | | √2 | |
czyli cosx= |
| lub cosx= − |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
i oczywiście odpowiednio podstawiasz |
| + 2kπ lub |
| + 2kπ gdzie k∊C |
| | 4 | | 4 | |
10 kwi 21:53
romanooo : 
jeśli tak bardzo lubisz liczyć...
10 kwi 21:54
Ola: dziekuje jarolcia
10 kwi 21:55
Ola: romanooo Tobie też dziękuje, ale chodziło mi właśnie o rozwiązanie na liczbach
10 kwi 21:56