lg
romanooo :

Siema, w prostkoątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór punktów płaszczyzny, których
| | xy | |
współrzędne (x,y,) spełniają warunek log2 |
| = log2x * log2y |
| | 2 | |
to będzie chodzić o to co narysowałem
10 kwi 21:39
romanooo : UPP

i dodaję pytanie czy może mi ktoś powiedzieć jak w programach rysujących funkcję zrobić
sin
2x a nie sinx
2 
gdzie mam mu ten kwadrat wsadzić
10 kwi 21:46
romanooo : dobra, drugie już pokonałem. samo pierwsze starczy
10 kwi 21:47
romanooo : proszę ładnie
10 kwi 21:53
Jack:
po prawej stronie jest na pewno mnożenie logarytmów?
10 kwi 21:55
romanooo : yes
10 kwi 21:56
romanooo : no ale lewą rozpisujesz na log2x + log2y − log22 i wyłączasz przed nawias, tylko pytanie czy
tak to mam zaznaczyć ?
10 kwi 21:57
romanooo : bo wyjdzie y=2 x∊(0,∞) ⋁ x=2, y∊(o,∞) chyba że mam coś źle
10 kwi 21:58
romanooo : podbijam
10 kwi 22:03
Jack:
D: xy>0, x>0, y>0
log
2x+log
2y−1−log
2x*log
2y=0
log
2 y(1−log
2x)−(1−log
2x)=0
(log
2 y−1)(1−log
2x)=0
y=2 lub x=2
Wygląda na to, że ok
10 kwi 22:06