10 kwi 21:32
ICSP: Z tyłu już wszystko pokreślone

10 kwi 21:34
sebastian200100: noo

błagam o pomoc!
10 kwi 21:35
ICSP: an = n2 −6n + 5
an+2 = (n+2)2 −6(n+2) + 5 = n2 + 4n + 4 −6n − 12 + 5. Sam sobie już to posegregujesz i
zredukujesz,
a2n = 4n2 − 12n + 5
10 kwi 21:38
ICSP: b) a
n = 12
n
2 − 6n + 5 = 12 ⇔ n
2 − 6n −7 = 0 ⇔
Δ = 36 + 28 = 64
√Δ = 8
n
2<0 − sprzeczne
10 kwi 21:40
ICSP: c) an <5
n2 −6n +5 <5 ⇔ n2 − 6n<0 ⇔ n(n−6)<0 ⇔ n ∊ (0;6)
Odp. a1,a2.a3.a4,a5 czyli 5 wyrazów.
10 kwi 21:41
ICSP: m2+1 , 5m−2 , 2m2+m+1 tworzą ciag arytmetyczny wtedy
10m−4 = 3m2 + m + 2 ⇔ 3m2 −9m +6 = 0 ⇔ m2 − 3m + 2 =0
Δ = 1
m1 = 1
m2 = 2
10 kwi 21:44
ICSP: a
2 + a
5 = 8
a
3 + a
7 = 17
| | a3+a7 | |
a5 = |
| ⇔ a5 = 8,5 oraz a2 = −0,5 |
| | 2 | |
a
5 = a
2 + 3r ⇔ 8,5 = −0,5 + 3r ⇔ r = 3
a
1 = −3,5
10 kwi 21:46
ICSP: a
6 = 7
S
10 = 65
| | a5+a6 | |
S10 = |
| *10⇔ 13 = a5 + 7 ⇔ a5 = 6 |
| | 2 | |
r = 1
a
5 = a
1 + 4r ⇔ 6 = a
1 + 4 ⇔ a
1 = 2
10 kwi 21:48
ICSP: a
3 + a
5 = 24
a
3 * a
5 = 135
a
3 * a
5 = 135 ⇔ (a
4−r)(a
4+r) = 135 ⇔ a
42 − r
2 = 135 ⇔ 144 − r
2 = 135⇔ r = 3 v r = −3
a
4 = a
1 + 3r ⇔ 12 = a
1 + 9 ⇔ a
1 = 3
a
4 = a
1 + 3r ⇔ 12 = a
1 − 9⇔ a
1 = 21
10 kwi 21:53
ICSP: (2x+1) + (2x+4) + ... (2x+28) = 155
a
1 = 2x+1
a
2 = 2x + 4
a
2 − a
1 = 2x + 4 − 2x − 1 = 3 = r
2x + 28 = 2x + 1 +3n − 3 ⇔ n = 10
| | 2x + 1 + 2x + 28 | |
155 = |
| * 10 ⇔ 31 = 4x + 29 ⇔ 4x = 2 ⇔ x= 0,5 |
| | 2 | |
10 kwi 21:59
sebastian200100: 
OOO
wieeeelkie dzięki.... <33
10 kwi 22:03