ciągi
Ania: Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Pole tego trójkąta wynosi 56,
oblicz obwód.
Kurde robie to zadanie robie i staje przy porównaniu równań z pola i z pitagorasa i to wychodzi
r(a+r)=56/3 i stooje
10 kwi 21:12
TOmek:

2(a+r)=a+a+2r
10 kwi 21:15
Ania: no tak zrobiłam u mówie stoję xD
10 kwi 21:16
TOmek: co nie wiesz?, uklad równan!
a=
r=
10 kwi 21:17
Ania: no przecież piszę że wychodzi mi r(a+r)=56/3
10 kwi 21:18
Ania: i panie mądry tomaszu

w drugim ukladzie wychodzi ci piękne 0 więc brawo ^^
10 kwi 21:25
Wojteq66: Mnie wychodzi układ równań
a
2 +b
2=c
2
2b=a+c
ab=112
Tylko nie wiem ile w nim poprawności, bo rozwiązując go, otrzymuje wielomian czwartego
stopnia... Również byłbym wdzięczny jakby ktoś przedstawił jakiś sposób
10 kwi 22:48
jarolcia: układ równań:
(a+2r)
2=a
2+ (a+r)
2
10 kwi 22:53
Wojteq66: albo... zmienic oznaczenia
a−r − jako pierwszy bok
a − drugi bok
a+r − trzeci bok
=> (a−r)2 + a2 = (a+r)2 z tegi wyliczyć r
i podstawić do wzoru z polem: (po przeksztalceniu)
112 = (a−r)a
10 kwi 22:59
jarolcia: nie zmieniaj oznaczeń bo na maturze prawdopodobnie by tego nie uznali
10 kwi 23:00
Ania: Dziękuje wam ale cały czas tak robiłam i wychodzi mi r(a+r)=56/3 ...
11 kwi 10:06