fidka: Liczby -7 i 4 sa w przedziale<-15;5> jedynymi miejscami zerowymi pewnej funkcji okresowej
o okresie zasadniczym równym 20.znajdz wszystkie miejsca zerowe tej funkcji nalezacej do
przedziału< 0; 30 > , ile miejsc zerowych ma ta funkcja w przedziale < 110 ; 150 >
3 kwi 12:29
the foxi:
Dla funkcji okresowej zachodzą równości: f(x)=f(x+T), gdzie T jest okresem zasadniczym funkcji.
U nas T=20
(warto zauważyć, że "długość" przedziału ( różnica między wyrazami skrajnymi) wynosi T=20)
Zatem f(−7)=f(13)=f(33)=f(53)=...=0
Oraz f(4)=f(24)=f(44)=f(64)=...=0
16 lip 17:18
the foxi:
A co do drugiego − funkcja ma tam cztery miejsca zerowe, to widać bez liczenia. Do każdego
"odcinka" długości 20 "wpadają" dwa miejsca zerowe.
16 lip 17:20