matematykaszkolna.pl
. Kejt: Chemia Oblicz objętość dwutlenku węgla odmierzoną w warunkach normalnych, jeśli wiesz, że gaz ten powstał ze spalenia 16g węgla w tlenie. Wiem, że dwutlenek węgla to CO2 i na tym się kończy moja wiedza w tym zadaniu Podejrzewam, że ma to coś wspólnego z prawem stałych stosunków objętościowych, bo to było przy tym temacie, ale nie mam pojęcia jak to zastosować..
10 kwi 20:42
Mateusz: tego typu zadania trzeba rozwiązywac zaczynając od napisania i uzgodnienia reakcji a potem to pestka C+O2→CO2 z reakcji widać że stosunek molowy(jest on tez równy stosunkowi objętościowemu) węgla do dwutlenku węgla wynosi 1:1 a wiec układam proste równanko: 12g C daje nam→ 22,4dm3 w warunkach normalnych oczywiscie i o tym trzeba pamiętac że dowolny gaz w warunkach normnalnych tj cisnieniu 1013,25 hPa i temperaturze 0oC zajmuje taką objętość zapisze jescze raz to samo co powyzej zeby sie nie zlewało: 12g C→22,4dm3 CO2 16g C→ x dm3 liczysz x korzystając z własnosci proporcji i koniec zadania
10 kwi 20:48
Kejt: Coś wyszło.. tzn. ≈30dm3.. mam nadzieję, że nie da takiego zadania na jutrzejszej kartkówce.. dzięki bardzo emotka
10 kwi 21:02
Mateusz: no tak około 30dm3 wyjdzie hmm no ale takie zadania są najprostsze ewentualnie moze napisac równanie reakcji w zadaniu a ty bedziesz np miała do policzenia cos w tym stylu jak w tym zadaniu
10 kwi 21:06
Mateusz: Ale tak czy siak powodzenia emotka
10 kwi 21:08