obliczyc
justy: | | 2√x+3 | |
f2(x)−4, jezeli f(x)= |
| |
| | √x+5 | |
10 kwi 20:40
justy: ?
10 kwi 21:27
Inga: pomozcie, jak to robic
10 kwi 21:32
Inga: pomozcie, jak to robic
10 kwi 21:32
Jack:
podnieś do kwadratu f, czyli ten ułamek a potem odejmij 4.
10 kwi 21:42
Inga: czemus mnie to niewychodzi
10 kwi 22:02
Jack:
pokaż co CI wychodzi.
10 kwi 22:07
jarolcia: | 4x+12 | | 4x+12−4x−20 | | −6 | |
| −4 = |
| = |
| |
| x+5 | | x+5 | | x+5 | |
10 kwi 22:11
Jack:
Pamiętaj o modułach...
10 kwi 22:15
jarolcia: tutaj moduły nie są potrzebne.
10 kwi 22:17
Jack:
skoro tak uważasz... Poza tym dziedzina by się przydała. Nie znam polecenia wiec nie wiem jak
dokładnie i co dokładnie liczyć.
10 kwi 22:19
jarolcia: moduły potrzebne byłyby wtedy gdyby kwadrat był pod pierwiastkiem. a jak pierwiastek drugiego
stopnia podnosisz do kwadratu to moduł jest zbędny bo wiadomo z dziedziny że to jest większe
bądź równe zero w liczniku i większe od zera w mianowniku
10 kwi 22:22
Jack:
10 kwi 22:26
Inga: dziekuje
10 kwi 22:30