Wielomiany z parametrem
Klaudia :): wielomian w(x)=−x3+5x2+ax+b jest równy wielomianowi P(x)=(x−1)2 *(c−x) ,gdzie c jest
różne od 1
a) wyznacz a,b,c
bardzo proszę o pomoc
10 kwi 20:04
Klaudia :): bardzo proszę o pomoc

:(
10 kwi 20:10
Klaudia :): chociaż jakąś wskazówkę podajcie jeśli wiecie
10 kwi 20:21
Bizon: rozwiń (wymnóż) drugi wielomian i przyrównaj ...
10 kwi 20:31
Klaudia :): ale ten drugi wielomian dziwny wychodzi po wymnożeniu
10 kwi 20:37
Klaudia :): (x−1)2 (c−x)=P(x)
x2−2x+1 (c−x)=P(x)
x2c−2xc+c−x3+2x2−x=P(x)
−x3+2x2+x2c−x−2xc+c=P(x)
tyle zrobiłam
10 kwi 20:43
Iza: po tym co zrobila Klaudia przyrownujesz wspolczynniki przy x2 i masz ze 2+c=5 ⇒c=3. po
wymnozeniu P(x)=(x−1)2 *(3−x) masz ze P(x) = −x3+5x2−6x+3, dlatego po przyrownaniu do
W(x) a=−6, b=3
10 kwi 22:08