Może Wy będziecie wstanie wpaść na jakieś pomysły bo mi się już skończyły:
Zadanie(niestety nie zapisałem treści zadania
tylko mam to co najważniejsze)
Mamy dany trójkąt równoboczny o wierzchołkach A(−3√3;0), B(5√3;0). Mamy obliczyć trzeci
wierzchołek tego trójkąta,
[Z[I sposób
]
Ustalamy równanie prostej AB: y=0
Ustalamy równanie prostej prostopadłej do prostej Ab przechodzącej przez Środek odcinka AB: x =
√3. Liczymy długość odcinka AB a później długość wysokości: |AB| = 8√3, h = 12.
Piszemy odpowiedz: C(√3l12) lub C(√3;−12).(wyliczone z układu równań z okręgiem i prostą)
[Z[II sposób
]
Ustalamy równanie prostych nachylonych pod katem 60o do osi OX i przechodzących przez punkty A
i B(będą łącznie 4 po 2 równoległe do siebie)
Liczymy punkty przecięcia się odpowiednich prostych.
Punkty przecięcia są odpowiedzią
I tutaj kończą mi sie sposoby: Jeżeli jeszcze jakieś znacie byłym bardzo wdzięczny za ich
podanie. Nie musi być rozwiązanie tylko sposób rozwiązania, Mogą być to również metody na
około świata oraz ze studiów. Ja myślę że będę około 23.
Oczywiście jestem bardzo wdzięczny za wszelką pomoc
S(2√3,0)
|AB|= 8√3
| 8√3*√3 | ||
h= | = 12
| |
| 2 |
Jak powinniście już wiedzieć mnie nie interesują najprostsze
sposoby
Dodatkowo dziękuję za trzeci sposób
Może ktoś jeszcze na jeden wpadnie
Mam już 4 sposoby
Rzuci ktoś może jeszcze
jakiś?