Całka podstawienie t=sqrt(x+1)
Całka przez podstawienie: Witam!
Proszę bardzo o pomoc w obliczeniu 2 całek przez podstawienie.
1) ∫ x√x+1 , przez podstawienie t=√x+1
2) ∫ √9−x2 , przez podstawienie x=3sint
10 kwi 19:52
Całka przez podstawienie: ..
10 kwi 20:08
Całka przez podstawienie: Bardzo proszę o pomoc. Przynajmniej jakby ktoś mógł mi zacząć...
10 kwi 20:17
Całka przez podstawienie: ...
11 kwi 08:48
Całka przez podstawienie: ..
11 kwi 10:11
Jack:
a)
t=√x+1
t2=x+1
x=t2−1
dx=2tdt
∫2(t2−1)t dt
b)
x=3sint
dx=3cosdt
∫√9−9sin2t cost dt
3∫√1−sin2t cost dt
3∫cos2t dt
11 kwi 10:43
Całka przez podstawienie: Dziekuje.
11 kwi 10:49
ktoś: a) jest źleeeee
ma być ∫2(t2−1)t2 dt
14 sty 11:12