prawdopodobieństwo
naix: Z zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} wylosowano bez zwracania trzy razy po jednej cyfrze i zapisano je
obok siebie w kolejności losowania, tworząc liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo :
zdarzenia C, że otrzymana liczba jest podzielna przez 5.
10 kwi 19:35
jarolcia: Ω=V 3 z 9
C= 8*7
P(C)= 1/9
C− na ostatnim miejscy musi być 5. czyli na pierwszym miejscu może być 8 liczb a na drugim może
być 7. stąd 7*8
10 kwi 19:46
jarolcia: V− wariacja bez powtórzeń
10 kwi 19:47
naix: dzieki
10 kwi 19:49