Pare zadań z funkcji kwadratowej potrzebne na gwałt!
ktosiex: Musze mieć rozwiązane te zadania do jutra,kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać :
1.Dana jest funkcja f(x) = −x2 − 3x +4
f(x)= −x2 +x + 2
(osobno te funkcje)
Trzeba narysować ich wykresy,podać zbiory wartości i przedziały monotoniczności oraz wyznaczyć
wspł punktów przecięcia wykresu tej funkcji z osiami układu wspł.
2.rozwiąż:
3x2+2x=0
(2x−1)2=(3−x)(x−6)
−6x2−7x+5≤0
2x2−3x=0
(x−3)2=(2x−1)(x−3)
x2+4x−21≥0
3.Wykresem funkcji f(x)=x2+bx+c jest parabola o wierzchołku w punkcie W=(4,−1).Wyznacz
wspólczynniki b i c oraz zapisz wzór funkcji w postaci kanonicznej
to samo tylko,że parabola o wierzcołku w punkcie W=(−2;2)
4.Wyznacz najmniejszą i największą wartośc funkcji f(x)=x2+2x+1 w przedziale <−1;2>
10 kwi 19:33
Mila: Najpierw policz Δ i pierwiastki współrzędne wierzchołka i mozesz zrobic wtedy wykres .Masz
pytania?
10 kwi 19:44