obliczanie sumy geometrycznej
michaś: obliczanie sumy geometrycznej.
Pierwszy odcinek łamanej ma długość 64cm, a każdy następny jest 2 razy krótszy od poprzedniego.
Z ilu odcinków składa się ta łamana, jeśli ma ona długość a) 124cm
10 kwi 19:09
coca: 124 cm−64 cm=60 cm
2 odciek=32cm
32cm*2=64cm
60cm+64cm=124cm
jeden=64cm
dwa pozostałe= 32cm
RAZEM JEST 3 ODCINKI
10 kwi 19:25
michaś: | | 1 − qn | |
Niestety nie tak się to robi, gdyż trzeba zastosować wzór: Sn = a1 * |
| |
| | 1 − q | |
10 kwi 19:29
dero2005:
a
1 = 64
a
2 = 0,5a
1 = 32
62 = 64 − 64*(
12)
n
64*(
12)
n = 64 − 62
(
12)
n =
132
(
12)
n = (
12)
5
n = 5
10 kwi 20:25