stereometria
Patryks: Dany jest trójkąt równoramiennym ABC , w którym |AB | = |AC | i |BC | = 10 . Na boku AC wybrano
punkt D w ten sposób, że |∡CBD | = |∡BAC | = α oraz |AD | = 69/13 . Oblicz sin α .
10 kwi 19:08
Patryks: może ktoś pomoc ?
10 kwi 19:32
kon: mi wyszło √2/2
16 kwi 00:35
kon: cofam
16 kwi 00:39
Godzio:
| | α | | α | |
|∡CDB | = 180 − α − 90 + |
| = 90 − |
| ⇒ |∡CDB | = |∡BCD | ⇒ |BC| = |BD| |
| | 2 | | 2 | |
| | 100 | |
13x2 + 69x − 1300 = 0 ⇒ x = |
| |
| | 13 | |
5
2 + h
2 = 13
2
h
2 = 144
h = 12
| | 1 | | 120 | |
P = 60 = |
| sinα * 132 ⇒ sinα = |
| |
| | 2 | | 169 | |
16 kwi 01:51
Eta:
OK
16 kwi 02:20