ciągi
sss:
a1 * a2 = 5
a1 + a3 = −4
to jest w klamrze.
wyznacz wzór ogolny ciągu.
co zrobić z mnożeniem?
10 kwi 18:03
ICSP: to jest ciąg arytmetyczny?
10 kwi 18:05
sss: tak
10 kwi 18:08
ICSP: a to proste:0
a
1*a
2 = 5 ⇔ a
1 = −2,5
r = 0,5
a
n = 0,5n −3
10 kwi 18:10
sss: skad wziales 1 linijke?
10 kwi 18:13
ICSP: a to proste
10 kwi 18:14
10 kwi 18:14
sss: nie

a
2= itd...
10 kwi 18:14
ICSP: lub jak wolisz:
a
2= a
1 + r
a
3 = a
2 + r ⇔r = a
3 − a
2
| | a1+a3 | |
a2 = a1 + a3 − a2 ⇔ 2a2 = a1 + a3 ⇔ a2 = |
| |
| | 2 | |
10 kwi 18:16
sss: ale w przykładzie jest mnożenie...
nie rozumie tego przykładu
10 kwi 18:18
ICSP: a co masz w drugim równaniu?
10 kwi 18:19
sss: dobra dzieki

pokapowałem to
10 kwi 18:33
sss: a ktory wyraz tego ciągu jest równy 0?
10 kwi 18:37
sss: 6?
a
6 = 0
10 kwi 18:42