Wskaż wzór funkcji kwadratowej f
Adam: Mam problem z poniższym zadaniem. Prosiłbym o bardzo szczegółowe i proste przedstawienie
odpowiedzi

Zbiorem wartości funkcji kwadratowej "f" określonej wzorem f(x)=x
2+bx+c jest przedział <−3;
+
∞), a rozwiązaniem nierówności f(x)<0 jest przedział x∊(−1;3). Wskaż wzór funkcji f.
10 kwi 18:03
Bizon: Z przedziału wartości wnioskujesz, że :
− parabolka ramionami do góry ... czyli a>0
Z przedziału dla którego f(x)<0 ... że x1=−1 i x2=3 to miejsca zerowe
I to wystarczy do napisania wzoru funkcji:
y=a(x+1)(x−3)
ze wzoru na współrzędną wierzchołka ... wyznaczysz a
10 kwi 18:24
Adam: Dziękuję bardzo za pomoc ! Udało mi się dojść do przedostatniego wersu pańskiej odpowiedzi, ale
nie wpadłem na wykorzystanie wzoru na "q". Dziękuję raz jeszcze !
10 kwi 18:38