matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Lewa strona równania jest sumą kilku początkowych wyrazów cg arytm. Oblicz x
BWNM:
3+5+7+...+x=48
10 kwi 17:55
bart:
pod x podstaw wzor ogolny ciagu, ktory zaraz sobie wyprowadzisz
i pozniej pod wzor na sume ciagu
10 kwi 17:57
ICSP:
a
1
= 3 a
2
=5 3 = 2 a
n
= x = 2n + 1
3+2n+1
48 =
*n ⇔ 48 = n
2
+ 2n ⇔ n
2
+ 2n − 48 = 0
2
Δ = 196
√
Δ
= 14 n
1
= 6 n
2
<0 x = 13
10 kwi 17:58
BWNM:
Dzięki
10 kwi 18:31