Liczba parzysta
wladek: suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych jest równa 200. wyznacz te liczby.
te zadanie było tylko zostało zapisane w ten sposob
n2 + (n+2)2 + (n+4)2 = 200
n1= −10 (odrzucamy) n2=6, czyli 6, 8, 10
niby dobrze ale mam watpliwość co do prawdziwości liczby parzystej wiec zrobiłem
(2n2)2 + (2n2+2)2 + (2n2+4)2= 200 − teraz na bank wyjdzie liczba patrzysta
powinno być dobrze ale wychydzi −5 i 3. Jak wychodzi zły wynik to chyba mam zapis zły wiec chce
się zapytać co w nim jest źle lub też obliczenia ale sprawdzam sprawdzam i nic.
10 kwi 17:50
ICSP: liczba parzysta : 2n a nie 2n2 . 3 jest dobrą odpowiedzią.
10 kwi 17:52
ICSP: bo zauważ że rozpatrujesz 2n a nie n tak jak w poprzednim przykładzie.
10 kwi 17:52