problem z zadaniami z geometrii analitycznej
adrian576: witam.
Musze na jutro rozwiazac kilka zadan, ale nie wiem jak sie zabrac do nich... Jak by ktos mogl
mi je rozwiazac i wytlumaczyc krotko co do czego... Bardzo prosze o pomoc....
1.Prosta prostopadla do prostej l o rownaniu 2x−6y+5=0 ma wzor?.
2.Punkt S=(2,−3) jest srodkiem odcinka AB i A=(6,−5) Punkt B ma wspolrzedne A=(−5,1) B=(−2,4)
C=(−1,−3)
3.Wyznacz srodek i promien okregu 0 o rownaniu (x−6)do kwadratu + (y−5)do kwadratu −9 , okresl
polozenie punktu P=(−4,5) wzgledem 0
4.Oblicz pole i obwod trojkata ABC jesli A(−2,6), B(−2,5) C(4,−5)
Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam
10 kwi 17:47
Gustlik: ad 1)
2x−6y+5=0
−6y=−2x−5 /:(−6)
Odp. Każda prosta o równaniu y=−3x+b
ad 2)
6+x=4
x=−2
−5+y=−6
y=−1
Odp. B=(−2, −1)
ad 3) Chyba ma być tak: (x−6)
2+(y−5)
2=9, wtedy S=(6, 5), r=3
ad 4)
A(−2,6)
B(−2,5)
C(4,−5)
Liczę współrzędne wektorów AB
→i i AC
→
AB
→=B−A=[−2+2, 5−6]=[0, −1]
AC
→=C−A=[4+2, −5−6]=[6, −11]
Liczę wyznacznik tych wektorów
d(AB
→, AC
→)=
| 0 −1 |
| 6 −11 |
=0*(−11)−(−1)*6=6
| | 1 | | 1 | |
Pole= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| *6=3
|
| | 2 | | 2 | |
Liczę wektor BC
→:
BC
→=C−B=[4+2, −5−5]=[6, −10]
Liczę długości boków:
|AB|=
√02+(−1)2=1
|AC|=
√62+(−11)2=
√36+121=
√157
|BC|=
√62+(−10)2=
√36+100=
√136=2
√34
Obw=1+
√157+2
√34
Więcej o wektorach i wektorowej metodzie obliczania pól figur tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
11 kwi 02:21