zadanie to znajduje się w 12 teście w książce matura 2010 wyd. Aksjomat Toruń
kijanka: Zadanie maturalne za 4pkt:
Na jakie odcinki należy podzielić drut długości 44m,aby można było ułożyć z nich prostokąt o
największym polu? Oblicz to pole.
10 kwi 17:44
ICSP: bez liczenia odpowiadam że to będzie kwadrat o boku 11 a jego pole to 121
10 kwi 17:45
ICSP: tak?
10 kwi 17:46
Kejt:
P=ab
Ob=2a+2b
2a+2b=44
a+b=22
a=22−b
(22−b)b=−b2+22b
f(x)=−b2+22b
oblicz wierzchołek tej paraboli..
10 kwi 17:47
Kejt: tak będzie.. ale to trzeba udowodnić.. niestety.
10 kwi 17:47
kijanka: f(x)=−b2+22b tu się rodzi problem moja pięta achillesowa.
10 kwi 17:51
Kejt: wzorki masz?
10 kwi 17:54
kijanka: ależ oczywiście

już zerkam .
10 kwi 17:57
10 kwi 18:02