












WYTŁUMACZCIE MI TO LUB ROZWIĄŻCIE
Metalową kulę o promieniu R= 3cm przetopiono na stożek. Tworząca stożka jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem α, takim ,że sinα= √5: 5 . wyznacz promień podstawy tego
stożka
pojemność kuli=pojemnosc stożka skoro z tego samego materiału go zrobiono
| H | ||
sinα= | =U{√5{5} | |
| L |
| 4 | ||
Vk= | π*33 =VS | |
| 3 |
| 1 | ||
ze wzoru VS= | πr2*H | |
| 3 |
| 1 | |
πr2*H=36π /:π | |
| 3 |
| 1 | |
r2*H=36 /*3 | |
| 3 |
| 108 | ||
r2*H=108 ⇒ r2= | ||
| H |
| √5 | H | |||
sinα= | = | |||
| 5 | L |
| 108 | ||
4H2= | ||
| H |